Till Villa San Michel kom under årens lopp en mängd författare, politiker, konstnärer och kungligheter på besök. Redan tidigt hade han kommit i kontakt med kronprinsessan Victoria, sedermera drottning Victoria av Sverige, och blivit hennes livläkare. Hon förblev hans patient i över 30 år och då han flyttade till Capri kom även hon till ön. De delade ett stort intresse för djur och musik och med tiden utvecklades en djup vänskap mellan dem.
Munthe var mycket konstintresserad och inredde villan med många antikviteter och konstskatter. Trädgården smyckades med pelargångar och skulpturer, allt för att inbjuda till rekreation och kreativitet. Han var dessutom litterärt intresserad och även verksam som författare. Han skrev framför allt olika reseberättelser och artiklar om djurskyddsfrågor. Hans litterära mästerverk blev memoarboken ”Boken om San Michele” som utkom 1929. Boken översattes till mer än 30 språk och är internationellt sett en av de största svenska boksuccéerna genom tiderna. Axel Munthe bestämde att inkomsterna från boken skulle gå till djurskydd, ett beslut som låg helt i linje med hans stora intresse för att tillvarata djurens rättigheter.
Munthe led emellertid av en svår ögonsjukdom. Trots att han hade byggt Villa San Michele just för att få en så ljus och solig bostad som möjligt, kunde han under långa perioder inte bo där. För att lindra besvären och skona sina ögon måste han istället ofta bo i ett mörkt medeltida torn i närheten.
1943, mitt under andra världskriget, blev Axel Munthe tvungen att flytta från sitt älskade Capri, hem till Sverige där han blev kvar till sin död 1949. Det sägs att när han dog hade han en biljett till Capri i fickan. Han donerade Villa San Michele till svenska staten och ett museum öppnades. Dessutom skapades enligt Munthes vilja ett gästhem för svenska konstnärer, författare och andra kulturarbetare, i en miljö där de kan få arbetsro och inspiration.
Eftersom Capri är en så liten ö är det lätt att till fots ta sig till öns alla sevärdheter. I den här boken får vi möjlighet att slå följe med två katter, Stella och Axel, på deras strövtåg runt ön och besöka de mest berömda platserna. Axel Munthes Villa San Michele spelar en viktig roll. Den fungerar som bakgrund till berättelsen och som utgångspunkt för alla Stellas och Axels utflykter och äventyr.
De flesta sakuppgifter som ges i boken om historiska händelser och geografiska platser har vi strävat efter att återge på ett korrekt sätt. Men i några speciella fall har vi tagit oss friheten att ändra på verkligheten. Det finns så vitt vi vet ingen egyptisk bronskatt i Villa San Michele, utan den är helt och hållet en produkt av vår fantasi. På den sockel där vi har placerat den egyptiska katten står i själva verket en byst av Axel Munthe. Samma sak gäller aforismerna i Filosofiska parken. Det är visserligen helt korrekt att man kan gå runt där och hitta tavlor med olika tänkvärda visdomsord. Men de som Stella och Axel stöter på finns inte att läsa just här. Vi säger som Axel Munthe: ”Jag begär ej bättre än att inte alltid bli trodd”.