Följ med på en spännande och lärorik vandring på den italienska ön Capri! Ön ligger strax utanför Neapel med utsikt över vulkanen Vesuvius och Sorrentohalvön. Det är en mycket liten ö, bara ca en tusendel så stor som Skåne. Trots att den är så liten finns det mycket att uppleva och inspireras av – miljön sätter helt enkelt fantasin i rörelse.
Naturen på Capri är sagolikt vacker med höga berg, slingrande vägar och trivsamma små städer. Tack vare sin skönhet, milda klimat och rika växtlighet har Capri blivit ett av Italiens främsta turistmål.
Ön har dessutom en fascinerande historia. Den har varit bebodd under mycket lång tid. Utgrävningar har visat att det redan under stenåldern bodde människor på ön. Under antiken koloniserades Capri av grekerna. Senare under romartiden blev ön ett favorittillhåll för flera kejsare. Kejsar Tiberius valde till och med att bosätta sig permanent på Capri och styrde det romerska imperiet härifrån fram till sin död år 37 e.kr. Under medeltiden, när Capri åter blivit en del av Neapel, drabbades ön av många katastrofer, till exempel härjade sjörövare under 1500-talet och under 1600-talet utplånade pesten en stor del av befolkningen.
Under tidigt 1800-tal upptäcktes en av de viktigaste attraktionerna på ön, Grotta Azzurra, och då började turismen frodas. Ryktet om den blå grottan, som man bara kan komma till med båt och bara under speciella väderförhållanden, spreds över Europa och Capri blev ett populärt resmål för konstnärer, författare och andra framstående personer. En av dem som besökte Capri var den svenske läkaren, författaren och djurvännen Axel Munthe (1857-1949), som kom att betyda mycket för Capri.
Som ung student begav sig Axel Munthe till Frankrike för att läsa medicin. När han som 23-åring var färdig läkare öppnade han praktik i Paris, som den yngsta läkaren i hela Frankrike. Han var utbildad gynekolog men blev senare specialist på psykosomatiska sjukdomar. I Paris umgicks han med konstnärer och författare och kom också i kontakt med flera societetsdamer som blev hans patienter. När den stora koleraepidemien drabbade Neapel 1884 reste han genast dit och gjorde stora insatser. För att sprida information om den katastrofala situationen och befolkningens svåra situation skrev han många reportage som publicerades i olika tidningar. På så sätt blev han uppmärksammad och känd i stora delar av Europa.
Sitt första besök på Capri gjorde Munthe redan som ung student. Han blev så förtjust att han redan då beslutade att han en gång skulle bosätta sig där. Under de följande åren återvände han många gånger till Capri. Men eftersom han behövde försörja sig öppnade han en läkarpraktik i Rom, där han tog emot både fattiga och rika patienter. Han blev något så ovanligt som både fattigläkare och societetsläkare samtidigt. Av de fattiga tog han inget betalt, men av de rika tog han desto mer. Han kunde umgås med alla slags människor och hade en omvittnat god psykologisk blick. Han blev en läkare på modet och med tiden ganska förmögen. Samtidigt var han under hela sitt liv mycket generös och delade med sig av sina rikedomar. De fattiga människorna som levde under svåra förhållanden låg honom särskilt varmt om hjärtat.
Efter en tid lät Munthe bygga en egen bostad på Capri, Villa San Michele, i den lilla staden Anacapri, högt uppe bland bergen. För att få det precis som han ville ritade han själv sin villa och han hjälpte även till med att bygga den. Det sägs att just på den plats där Munthe byggde sin praktfulla villa ska en gång ett av kejsar Tiberius många palats ha legat.